Nu öppnar Vikingaliv!

Förutom att Grönan har premiär imorgon så öppnar även Djurgårdens nya museum Vikingaliv! Det ligger bara ett stenkast från Gröna Lund och är Sveriges första museum som bara handlar om vikingatiden. Jag har varit där på en förhandsvisning och jag lärde mig mycket om
Vikingatiden som var en tuff tid utan vare sig kungadömen eller riksdag som
styrde samhället. I utställningen får vi också lära oss om hur kvinnor
och barn levde, hur man bodde, hur man odlade och vad man åt samt hur
man reste.

Centralt i utställningen står en vikingaman som skapats i naturlig storlek med hjälp av DNA från skelett funnet i Sigtuna. Den är läskigt bra gjord och ser ut som en riktig människa!

Till frukost på Vikingatiden åt man ofta havregröt med en smörklick och drack surmjölk med hasselnötter.

Så här kunde en festmåltid se ut på Vikingatiden:
– Kokt griskött med timjan och libbsticka.
– Blodkorv med bitar av fläsk och äpplen.
– Honungsglacerad skinka.
– Rökt ost med kummin.
– Ett par skålar med nötter eller äpplen på spett.
– Mjöd.

Huvudattraktionen på Vikingaliv är Ragnfrids Saga som är en 11 minuters lång dramatiserad vikingafärd som ger besökarna en spännande och nära berättelse om livet på vikingatiden, både hemma på gården och ute i världen. I museumet finns även en restaurang som heter Glöd och där kan man äta väldigt god mat som lagas från grunden och med noga utvalda råvaror. Restaurangen har även en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp.

Vikingaliv har öppet varje dag mellan 10.00-20.00 och entrén för vuxna är 190 kr, barn 7-15 år 120 kr och barn under 7 år har fri entré. Dock skulle inte jag personligen rekommendera detta museum för barn under 12 år då det är många läskiga intryck då Vikingatiden var en rätt grym tidsepok.

Kram Annelie

One Comment

Comments are closed.