18 Comments

  1. Linda Petersson

    Min favoritgryta är denna:

    Höstgryta med kantareller och sidfläsk…MUMS!

    600 g högrev
    •200 g rökt sidfläsk
    •1 gul lök
    •2 vitlöksklyftor
    •10 kvistar timjan
    •5 dl rödvin
    •3 msk konc kalvfond
    •5 dl vatten
    •400 g kantareller
    •2 salladslökar
    • ev finskuren gräslök
    • smör
    • salt och svartpeppar
    • ev majsstärkelse (Maizena)

    1.Skär högreven i ca 4 cm stora bitar. Skär sidfläsket i tärningar. Skala, halvera och skiva lök och vitlök tunt.
    2.Bryn kött och fläsk i smör i en stor kastrull. Tillsätt lök, vitlök och timjankvistar och fräs i ca 2 minuter.
    3.Häll på rödvin, kalvfond och vatten. Låt koka upp och skumma av med en sked. Sätt på lock och låt sjuda i ca 2 timmar tills köttet är mört. Smaka ev av med salt och peppar. Red ev av grytan med majsstärkelse till önskad konsistens.
    4.Rensa kantarellerna och skär salladslöken i strimlor. Fräs kantarellerna i smör. Tillsätt salladslöken mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
    5.Lägg svamp- och lökfräset i grytan strax före servering. Servera med rotselleripuré, se receptet Rotselleripuré, kokt potatis eller ris. Garnera ev med gräslök.

    Jag tror salt med salt&pepper skulle passa bäst I dena gryta 🙂

    Kram //Linda Emmaboda

  2. Daphne Alice

    Mitt bästa recept är en kycklinggryta, det absolut bästa med den är att det knappt tar någon tid att skära upp grönsakerna och att lägga ner kycklingen i grytan. Tillagningen sköter sig under tiden du gör någonting helt annat.

    Enkel kycklinggryta
    Ca 2kg Kyckling
    4 Morötter
    1 Gul lök
    1 Rödlök
    4 Palsternacka
    Salt & Peppar
    Rosmarin
    2 msk Äppelcidervinäger
    2 Vitlöksklyftor
    Vatten så det täcker åtminstone halva kycklingen (kokas bort till önskad mängd)

    Gör så här:
    1. Skär upp grönsakerna och löken i centimeter stora bitar.
    2. Snitta kycklingen och gnid in den med salt, peppar och rosmarin.
    3. Lägg ner kycklingen i grytan.
    4. Lägg sedan ner lök, vitlök och grönsaker tillsammans med kycklingen.
    5. Slå på vattnet och äppelcidervinägern i grytan.
    6. Koka med lock tills benen är lätta att ta loss.
    7. Plocka upp kycklingen och rensa bort alla benen.
    8. Dela eller dra sönder kycklingen i önskade bitar och lägg tillbaka i grytan med vätskan.
    9. Klar att servera!

    Jag tror att Garlic & Rosemary eller Provence skulle passa bäst i den här grytan, mer örter gör det bara godare!
    (Gillat och delat på facebook som Daphne Alice)

  3. Nu är ju jag sådan att jag älskar viltkött, framförallt älg! Så favoriten blir helt klart en älggryta! Nu är det en hyffsat stor gryta jag räknat på, eftersom vi är 2 vuxna och 6 barn – plus att jag brukar göra 1-2 matlådor på maten också 😉

    800g älgkött
    matfett
    1 stor gul lök
    250 g svamp (champinjon eller kantarell, beroende på vad jag har hemma.
    Salt, svartpeppar, vitpeppar, timjan
    En skvätt viltfond
    5 dl vispgrädde (ingen matlagningsgrädde här inte!)
    4 morötter
    2 palsternackor

    Strimla köttet i småbitar. Bryn i panna tillsammans med lök tills det fått fin färg.
    Lägg över i en gryta. Tillsätt svampen och se till att inget bränner fast i botten, slå på lite vatten om det behövs. Krydda efter eget tycke och smak.
    Låt puttra tills svampen fått bra färg.

    Slå på en halvliter vatten och sätt på grytlocket.
    Slanta morötter och palsternacka. Lägg ner i grytan efter ca 45 minuter. Slå på viltfond.
    Puttra en halvtimme till och slå på mer vatten om det behövs!
    Red med lite vetemjöl och vatten, tillsätt grädden därefter. Red ev ytterligare, tills grytan blir som du vill ha den.

    Servera med sallad och kokt potatis.

    Kram Annika
    familjenpettersson@hotmail.se

  4. Givetvis så glömde jag svaret ang saltet 😀

    Just i denna älggryta tror jag "- Salt & Pepper" skulle passa bäst.

    Sen har jag en fin oxgryta som "- Barbecue" skulle passa bra med,och en kycklinggryta som "- Garlic & Rosemary" skulle vara perfekt till.

    Ja, jag älskar grytor 😀

    Kram Annika

  5. Anonym

    Äter bara vegetariskt, så det här
    är mitt "favorithöstgryterecept"..

    Sötsyrlig böngryta!

    3 st morötter slantade
    1 gul lök i klyftor
    1 liten squash skivad
    1 msk olivolja
    2 dl vatten + 1/2 tärning buljong
    1 1/2 dl imat havregrädde
    1/2 dl hackad persilja
    1 burk vita bönor i tomatsås
    1 dl marinerade vitlöksklyftor
    1 msk äppelcidervinäger
    salt/peppar/tabasco

    Fräs grönsakerna i lite olja,
    tillsätt buljong och grädde, låt
    puttra på svag värme ca 15 min
    Blanda sen ner persilja, bönor
    och vitlöken i bitar, koka upp
    och smaka av med kryddorna…

    Servera med matvete, eller pressad
    potatis, och en skiva lantbröd med
    vitlökssmör passar finfint till!
    Och i just den här grytan, kan både Garlic & Rosemary eller
    Salt & Peppar fungera!

    Ha det så fint/ Ragna Marie
    ragna_marie@hotmail.com

  6. Cowboygryta – en riktig vildavästern chili för hela familjen.

    4 portioner

    Korv och bönfräs.

    250 g falukorv
    250 g smakrik korv (styrka efter tycke)
    1 stor gul lök
    2 vitlöksklyftor
    3 stora tomater
    matolja
    2 burkar vita bönor
    salt och svartpeppar
    4 ägg

    valfri salsa
    4 majstortillabröd
    2 mozzarella (á 120 g)
    grovhackad färsk koriander

    Skär korven i mindre bitar. Tärna tomaterna och paprikan. Skala och strimla löken till bönfräset tunt. Skala och hacka vitlöken fint.

    Hetta upp en gryta eller hög stekpanna med olja och fräs korv, lök och vitlök tills löken är mjukt.

    Tillsätt tomat och bönorna och fortsätt att fräsa under omrörning i ett par minuter.
    Smaka av med salt och peppar.

    Knäck ner äggen i bönorna. Försök att hålla dem så hela och fina som möjligt, men sprid ut dem så att man lätt kan dela alltsammans i 4 portioner. Stek äggen tills vitan har stannat men gulan fortfarande är krämig.

    Värm tortillabröden, toppa med korvgrytan, riven mozzarella, salsa samt hackad koriander.
    Servera genast.
    Smaklig måltid.

    Till Cowboygrytan hade jag valt Maldon flingsalt Barbecue för att förstärka smakupplevelsen.

    Kram
    Annika Mariette

  7. Cowboygryta. Vildavästern chili för hela familjen.

    4 portioner

    Korv och bönfräs:

    250 g falukorv
    250 g smakrik korv (styrka efter tycke)
    1 stor gul lök
    2 vitlöksklyftor
    3 stora tomater
    matolja
    2 burkar vita bönor
    salt och svartpeppar
    4 ägg

    valfri salsa
    4 majstortillabröd
    2 mozzarella (á 120 g)
    grovhackad färsk koriander

    Skär korven i mindre bitar. Tärna tomaterna och paprikan. Skala och strimla löken till bönfräset tunt. Skala och hacka vitlöken fint.

    Hetta upp en gryta eller hög stekpanna med olja och fräs korv, lök och vitlök tills löken är mjukt.
    Tillsätt tomat och bönorna och fortsätt att fräsa under omrörning i ett par minuter.
    Smaka av med salt och peppar.

    Knäck ner äggen i bönorna. Försök att hålla dem så hela och fina som möjligt, men sprid ut dem så att man lätt kan dela alltsammans i 4 portioner. Stek äggen tills vitan har stannat men gulan fortfarande är krämig.

    Värm tortillabröden, toppa med korvgrytan, riven mozzarella, salsa samt hackad koriander.
    Servera genast.

    Till Cowboygrytan hade jag valt Maldon flingsalt Barbecue för förstärka smakupplevelsen.

    Smaklig måltid.

    Kram: Annika Mariette

  8. Anonym

    Gör ett försök till med ett veg favoritgryterecept!

    Saffransgryta med aioli..

    1 gul lök
    2 morötter
    1 fänkål
    4 tomater
    2 vitlöksklyftor
    3 msk olja
    1 pkt saffran
    7 dl vatten + grönsaksbuljongtärning
    1/2 tsk salt
    1/2 tsk cayennepeppar
    2 msk tomatpuré

    Skär allt i bitar, och fräs ca 5 min tills glansigt!
    Tillsätt saffran, buljong, kryddor, tomatpuré, och låt
    koka under lock ca 15-20 min, mixa

    Tillsätt sen 2 st paprikor, 1 zucchini, 1 purjolök i bitar,
    1 burk stora vita bönor, 2 st lagerblad och 1 tsk timjan
    och låt sen puttra i ytterligare 10 min..
    Servera med vitlöksaioli

    Och i den här grytan kan endera
    Garlic & Rosemary, eller Salt & Peppar fungera…
    Smaklig spis/Marie

    ragna_marie@hotmail.com

  9. Jag älskar att testa nya grytor och rätter.
    Denna gryta älskar jag att göra som den är eller slänga ner lite svamp eller bacon i med.
    Att testa olika i varje gång.

    Ölmarinerad och kokt högrev.

    1 kg högrev
    2 gula lökar
    2 krossade vitlöksklyftor
    Salt och peppar
    Olivolja
    1 torkad chipotlechili,
    5 dl ljust öl
    1/2 tsk torkad timjan,
    2 lagerblad,
    Maizena
    Ris till servering

    Gör såhär:

    1. Jag brukar skära köttet i 2 X 2 cm stora bitar och marinera en burk ljus (glutenfri) öl ett dygn innan.

    2. Salta och peppra köttet, bryn det i olivolja i en stekpanna. Lägg köttet i en rymlig gryta.

    3. Bryn baconet med lök och vitlök i en stekpanna. Lägg det i grytan och tillsätt chipotlechilin hel.

    4. Häll på ölet och tillsätt timjan och lagerblad. Låt koka ca 2 timmar på medelstark värme tills köttet är mört.

    5. Red ev av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av.

    6. Servera grytan med ris.

    Skulle gärna ha lite "Garlic & Rosemary" från Maldon.

    Min favorit gryta. En av dem.
    Skulle mer än älska att vinna en ny underbar gryta att laga underbara middagar i.

  10. 800g kycklinglårfilé
    5 tomater
    2 gulalökar
    1 vitlöksklyfta
    2 msk olivolja
    Salt och peppar
    1 kanelstång
    2 msk hackad färsk timjan
    2 dl hönsbuljong
    2 msk anislikör (Pernod)

    Skär kyckling och tomat i bitar. Hacka lök och vitlök. Stek kycklingen tillsammans med lök och vitlök i olivolja i stekgryta salta och peppra
    Tillsätt tomaterna, kanel, timjan, buljong och likör. Låt sjuda under lock 20 minuter ( se till att kycklingen är färdig).
    Servera med gott bröd.

  11. åhh nu hoppar jag in sista dagen, men hoppas jag hinner vara med!

    Min favoritgryta är en högrevsgryta som min svägerskas man lärde mej att göra.

    Ingredienser:
    1-1,5 kg högrev
    5-6 frukostkorvar/chorizo (beroende på vad man gillar mest)
    3 paprikor
    5 gula lökar
    10-15 potatisar
    1 palsternacka
    1 kålrot
    salt
    svartpeppar
    2 msk tomatpuré
    1 tsk chilipulver
    1 burk hela tomater
    3 dl vatten
    1 tsk timjan
    2 tsk paprikapulver
    1 grönsaksbuljong-tärning

    Skär och bryn högrevet. Skär sedan lökarna och paprikorna och brun tillsammans med köttet. Tillsätt salt, svartpeppar, tomatpuré, chilipulver, paprikapulver, tomaterna, buljongtärningen, timjan samt vattnet. Nu börjar nedräkningen; 3 timmar ska det stå på spisen totalt!
    Låt det puttra på svag värme.
    När det är 45 min kvar tillsätt de slantade korvarna, palsternackan och kålroten.
    När det är 20 min kvar tillsätt den skalade och tärnade potatisen.
    Serveras med nåt gott bröd tex surdegsbröd eller grekiskt bondbröd 🙂

    Håller tummarna!

    Vänliga hälsningar, Ingrid

    lilla_ingrid1@hotmail.com

  12. Jag är med.

    Hade gärna lagat goda middagar i denna läckra gryta. 🙂

    Min favorit är denna vegetariska quorngryta med kantareller.

    1 kg kantareller
    1/2 påse quorn
    1 lök
    2 vitlöksklyftor
    grädde
    soja
    grönsaksbuljong
    salt och peppar
    timjan

    Fräs grönsakerna i lite olja,
    tillsätt grönsaksbuljong, grädde soja,låt puttra på svag värme ca 15 min. Blanda sen ner qournbitarna, koka upp
    och smaka av med kryddorna.

    Serveras med mostoppar med hackad gräslök eller ris till.

    Jag tycker att Garlic & Rosemary eller salt & peppar passa bäst.

    frozenvanilla@live.se

    Har delat tävlingen på Facebook som Malin Gustafsson
    https://www.facebook.com/malin.gustafsson.7169?fref=nf

  13. Min favorit är denna gryta med kyckling.
    Tror Garlic & Rosemary-saltet skulle passa bra 🙂

    KYCKLINGGRYTA MED GROV SENAP, VIT BALSAMVINÄGER OCH DRAGON (4 Port.)

    INGREDIENSER
    1 st Hel färsk kyckling
    2 st Vitlöksklyftor
    250 g Champinjoner
    1 msk Olja
    2 msk Bong Touch of Taste Kycklingfond (vilken som helst funkar)
    2 dl Vatten
    2.5 dl Grädde
    2.5 msk Grov senap (skånsk)
    Salt och peppar
    1 msk Majsstärkelse (Maizena)
    1 msk Hackad färsk dragon
    1 msk Vit balsamicovinäger

    GÖR SÅ HÄR

    * Grovstycka kycklingen.
    * Skala och finhacka vitlöken. Skär champinjonerna i fjärdedelar.
    *Bryn kycklingen i hälften av oljan, tillsätt vitlöken och fräs den med kycklingen. Lägg i en kastrull.
    *Bryn svampen i resten av oljan. Lägg den i kastullen.
    *Tillsätt fond, vatten och grädde. Koka sakta i ca 30-40 minuter.
    *Smaka av med senap, salt och peppar. Red av grytan med lite majsstärkelse utrört med vatten.
    *Vänd ner hackad färsk dragon och smaksätt med vinägern.

    /Sandra
    (sandra.li@hotmail.com)

  14. Bella

    Har en fantastiskt god och värmande fiskgryta för de kalla vinterkvällarna!

    1 frp torskfile
    400 g lax
    500 g krossade tomater
    1 burk makrill
    3-4 morötter
    1 liten kålrot
    2 st lök
    1 tärning fiskbuljong
    1 dl grädde
    2-3 dl vatten
    2 krm chilikrydda
    1 tsk cayennepeppar
    1 tsk ramslök
    1 tsk gräslök
    salt & peppar

    Hacka allt, koka ihop och njut till ett nybakt bröd och stoooort glas mjölk 🙂

    isabellli@live.se

  15. Anonym

    Jag gör ofta en grymt god gulasch med nötfärs.
    300 g nötfärs
    2 lök
    2 paprika
    5 potatis
    1 msk tomatpuré
    1 msk av resp. paprikapulver, kummin och mejram
    2 hönsbuljongtärningar
    1 burk krossade tomater
    1 liter vatten
    salt och peppar.
    Bryn färs och grönsaker. På med kryddor. Häll sist på krossade tomater och vatten och låt koka tills potatisen är mjuk. Smaka av med mer kryddor och salt och peppar. Servera med en klick gräddfil och ett gott bröd. Så enkelt och gott!

    emma_granath@hotmail.com

Comments are closed.