Att ringa brandkåren mitt i natten!

Igår kväll satt jag och tittade på en film efter att barnen somnat. Jocke skulle komma hem vid ca 01.30 så jag tänkte att jag kunde vara vaken och vänta på honom. Strax innan 01.00 så gick jag och borstade tänderna och började göra mig i ordning och alltid innan jag går och lägger mig så brukar jag känna att dörren är låst och när jag gjorde det så kände jag i hallen att det luktade lite rök. Jag öppnade dörren ut i trapphuset och kände att där ute luktade det ännu mer men jag såg ingen rök. Jag gick ner för trapporna och försökte lokalisera lukten och tyckte att det luktade mest på plan 2. Jag gick då ut på gården för att försöka se om det syntes något genom fönstren men såg inget och gick då ut på framsidan av huset men såg inget där heller. Jag gick upp till lägenheten igen och tänkte att det kanske bara är någon som bränt vid något på spisen men jag fick ingen ro i kroppen utan efter 10 minuter gick jag ner igen och då tyckte jag att jag såg en svag dimma av rök på plan 2 och lukten var intensivare. Då tog jag beslutet om att ringa 112 och jag sa att jag misstänkte en rökutveckling i en lägenhet men tanten sa att det nog bara var matos eller att någon rökt cigaretter. Men jag stod på mig och sa att det luktar inte cigarettrök utan lukten är mer som när man bränner vid något på spisen rejält. Hon ringde upp Solna Brandstation och diskuterade med dem och de tog som tur var det på allvar och körde hit. Jag gick ner på trottoaren och väntade på dem och såg då att det var 2 brandbilar med blåljus som kom och bilarna var fulla av brandmän, säkert 10 stycken! De gick in i trapphuset och började ringa på alla (!) dörrar kl. 01.30 på natten! Gissa om jag blev lite osäker då över min magkänsla och tanken gick att tänk om det bara var matos och jag nu dragit hit 10 brandmän och väckt hela huset i onödan…. Alla grannar var som tur var hemma och öppnade dörrarna utom en lägenhet på plan 2 så då fokuserade vi på den och brandmännen dunkade i dörren, ryckte i handtaget och till slut öppnade en kille och ut välde en intensiv rök. Han hade kommit hem från krogen, satt på spisens alla plattor och började laga mat men somnade ifrån allt och sov så tungt att han varken kände röken eller hörde när vi var på dörren och han hade ingen brandvarnare!!! Brandmännen tackade mig och sa att det hade kunnat bli en rejäl brand om jag inte gått på min magkänsla och inte ringt så fort som jag gjorde så det kändes skönt att höra och jag kunde somna gott.

Men det stinker fortfarande i hela huset och jag kan bara tänka mig hur det är i killens lägenhet han är nog extra mycket bakis idag eller så förhoppningsvis så är han piggare än vanligt och tacksam för livet och fått sig en rejäl tankeställare. Förhoppningsvis investerar han även i en brandvarnare!

Kram Annelie

2 Comments

  1. Riktigt bra gjort att du litade på din magkänsla! Vi var med om något liknande… Men det kom in rök från grannen in i vårt vardagsrum och mammas sovrum, vart väckt mitt i natten vi fick gå ut jag mötte upp brandbilen medan mamma och pappa väckte grannarna o få tag i personen vars lägenhet det brann i… Fönstrena var som bananer och buktade ut! Det var full utvecklad brand! Tyvärr brann personen inne men hade inte min pappa vart vaken hade kanske inte vi heller levt idag och huset hade kanske varit nerbrunnet….

Comments are closed.