Tips på pedagogiska appar

Jag har många gånger fått frågan om jag kan tipsa om pedagogiska appar till barn. Mina barn gillar att spela spel på iPaden men det är ju en djungel där ute och svårt att välja vilka spel man ska ladda hem. Helst borde man själv spela igenom spelen en gång innan barnen får spela bara för att få en uppfattning vad det är för något man ger till barnen, men oftast hinner man inte det som föräldrar så då är det viktigt att vi kan tipsa varandra om bra spel!

Ett spel som både jag och mina barn gillar mycket är Kalle Kunskap. Det är ett pedagogiskt spel där barnen får göra olika övningar.

Max som är 4 år har Kalle Kunskap förskola som riktar sig till barn i åldern 4-6 år, men jag tror att även många 3-åringar skulle gilla spelet. Det innehåller 5 pedagogiska spel och de flesta klarar Max galant men vissa spel som de med bokstäverna så får jag hjälpa honom. I spelet finns enkel matematik, man ska känna igen bokstäver, associera bokstäver och ljud, känna igen färger och former. Även fyller det barnets kreativa sida genom att man ska rita och färglägga och skapa danssekvenser.
Alla spel ger talande instruktioner på svenska så det är lätt att förstå och man får brillianter som sparas i en skattkista när man klarat en utmaning, man går vidare mellan spelen genom att klicka in sig på en karta. Max tycker att det är spännande att klara de olika uppdragen och ibland kommer det in filmsnuttar som gör spelet mer levande.

Så här skriver Games4Kids om spelet:
”När Kalle Kunskap och Leo Lejon är ute och flyger med sitt Drömskepp
får de oväntat besök av Tindra från Stjärnlandet. Hon berättar att
PiRåttorna har störtat med sitt sjörövarskepp på Brilliantberget,
platsen där alla stjärnor kommer ifrån. Nu är stjärnorna instängda i
berget och kan inte lysa upp himlen längre”.

Smilla 6 år har spelet Kalle Kunskap skolstart där det är lite svårare uppgifter än i förkolan. Det har 7 pedagogiska spel och spelet riktar sig till barn i åldern 5-7 år. Barnen ska räkna matematik, känna igen bokstäver, följa muntliga direktiv och slutföra rim. Även här motiveras barnets kreativa sida genom att måla och färglägga, skapa sagor och musik.
Alla spelen ger talande instruktioner på svenska så det är lätt att förstå men min 6-åring tycker att kartan är lite krånglig, svårt att hitta alla spelen och veta vart man ska ta vägen när man klarat ett uppdrag.

Så här skriver Games4Kids om spelet:
”Följ med på äventyr i Ballongstaden! Kalle och Leo är strandsatta på en
konstig ö gjord av ballonger! Drömskeppet är instängt i
Ballongpalatset. För att ta sig in i palatset måste de väcka den sovande
tjuren framför porten till palatset. Utforska ballongvärlden och hitta
fem olika instrument så att de kan väcka tjuren, befria Drömskeppet och
åka hem”.

När barnet klarat spelen finns sen Kalle Kunskap ettan och Kalle Kunskap tvåan där barnen utsätts för lite svårare uppdrag och de ska vi absolut ladda hem sen när barnen känner sig redo för dem!

Kram Annelie