Mini Maestros – En hyllning till barns stora förmåga

Går det att på bara fem veckor få en grupp små förskolebarn, som aldrig spelat piano förut, att tillsammans framföra ett klassiskt stycke på en konsertscen? För mig låter det helt omöjligt men det väckte verkligen mitt intresse när jag fick höra om Folksams projekt Mini Maestros.

Det är förskolan Klara i Stockholm som tagit sig an uppgiften. Tillsammans med dirigenten och tonsättaren Jan Risberg, musikpedagoger och förskolelärare ger sig barnen iväg på ett stort musikaliskt äventyr. Ett äventyr som präglas av lust och glädje samt tron på barns stora förmåga.

Den första veckan ställs ett antal pianon in på förskolan. Barnen får bekanta sig med instrumenten och lyssna till musikstycket, Gymnopédie No 1 av Eric Satie. Under samlingar görs enkla rytmikövningar och man arbetar med taktövningar för att få barnen att tänka och känna rytmen i stycket. Med färgkoder, klanglådor och pedagogiska ramsor tar man succesivt små steg framåt. Längs vägen ordnas musikaliska utflykter som te.x. till Kungliga Operan, klassisk konsert med stor symfoniorkester och musikstund med Bröderna Lindgren. Och till slut, efter fem intensiva, tålamodsprövande och inspirerande veckor är barnen redo för sitt livs konsert.

Projektet Mini Maestros är en hyllning till barns stora kreativitet och en skildring av att barn klarar långt mer än man tror. Varje del av projektet, från de första trevande tangenttryckningarna, till framförandet av stycket på konsertscenen har dokumenterats. Det har resulterat i ett antal filmer, från reklamfilmer i TV till en längre dokumentär redogörelse av hela den musikaliska resan.

Klicka på bilden för att se den fina filmen om dessa barn!

!function(a,b,c){var d=a.getElementsByTagName(b)[0];a.getElementById(c)||(a=a.createElement(b),a.id=c,a.src=(”https:”==document.location.protocol?”http://player-services.goviral-content.com”.replace(/^http:/,”https:”):”http://player-services.goviral-content.com”)+”/embed-code/index/find?placementVersionId=8747455814252980091583460″,d.parentNode.insertBefore(a,d))}(document,”script”,”gv_script_8747455814252980091583460″);

Kram Annelie