Det här är så viktigt!

Det här med bilstolar är viktigt för oss svenskar och vi är faktiskt bäst i världen på att låta våra barn åka bakåtvända. För oss är det självklart att våra älskade barn ska åka säkert i bilen men det finns de som slarvar och det kan bli ett ödesdigert slarv!!!

Så nu ska jag ge några pekpinnar och jag hoppas ni förstår vikten av detta, jag har nämligen varit på föreläsning och sett film och lyssnat på Tommy Pettersson från VTI (statens väg- och transportinstitut) som är en expert och fick oss att förstå vad som kan hända om man slarvar.

– Barnet ska helst om möjlighet finns åka bakåtvänd upp till 6 års ålder! (max 25 kg). Men i varje fall upp till 4 år är ett krav! De som vänder stolen tidigare skyller oftast på att det är trångt åt benen men barn har faktiskt jätte mjuka leder och klarar av att sitta i skräddarställnig ett bra tag! Frontalkrockar är den vanligaste typen av bilolycka och då är den bakåtvända stolen absolut mest skyddande!

Britax är ett märke som satsar mycket på säkerhet och i maj 2013 köpte de även Brio Barnvagnar och har även förbättrat dessa. Mer om just barnvagnarna kan ni läsa på Britax hemsida!

Så satsa på bra kvalité när det gäller bilstol och gärna även sidokrocksskydd och att man ska kunna justera nackskyddet. Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10-12 års ålder. Inte förrän i puberteten blir barnets kropp utvecklad och kan hålla bältet på plats utan hjälp av kuddens ”horn”. Bältesstolen eller kudden hjälper till att anpassa bilens trepunktsbälte till barnets kropp. Så länge skelettet inte är färdigutvecklat behöver barnet lyftas upp så att bilbältet kan skydda kroppen. Bältet ska ligga när halsen, över bröstbenet och ner över låren (ej över magen). Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd ger det. Vi har Britax bilstolar till våra barn och är supernöjda med dem!

#Britax2015

Kram Annelie