Tips på hur du tar hand om din mage!

Har du råkat ut för matförgiftning någon gång? Jag har gjort det några gånger och två av de gångerna har varit utomlands.

Den ena gången i Grekland när jag båtluffade där för sisådär 15 år sen men glömmer det aldrig för både jag och min vän var såå dåliga! Vi misstänkte glassen på en restaurang som vi ätit på innan då det var typ det enda vi ätit lika. I 3 dagar låg vi på toalettgolvet på ett billigt hotell utan air condition i 30 graders värme och var så dåliga och det sprutade ur oss både fram och bak, så himla mysigt… hmm… inte direkt!
Vi hade hängt ut en ”stör ej skylt” på dörren men till slut kom ändå en person in för att kolla när vi skulle checka ut och då hamnade vi på sjukhus och fick dropp! För i den värmen plus all vätska vi förlorade och att vi inte hade möjligheten att gå och köpa dricksvatten gjorde att vi var helt uttorkade!

Den andra gången jag aldrig glömmer var när jag och Jocke var typ nykära och skulle flyga till Barcelona. Vi hade sett fram emot resan och innan vi skulle hoppa på planet så köpte vi varsin smörgås på flygplatsen i Skavsta, en salami/Brie för vi hade inte hunnit äta någon frukost.
Precis när vi kommit upp i luften och planat ut så säger Jocke till mig att han känner sig kallsvettig och illamående och behöver verkligen gå på toaletten typ NU. Jag ser hur blek han är när han skyndar iväg, det går bara någon minut så upplever jag samma känsla! Skyndar mig till den andra toaletten och precis där så exploderar kroppen, ni vet det värsta tänkbara när det kommer från båda hållen samtidigt!!! När man är så himla dålig och för allt i världen inte vågar lämna toaletten så blir man rätt stressad när man hör bankningar på dörren och vet att Jocke sitter lika dålig på planets andra toalett och köerna växer sig längre och längre. Så det var bara att gå ut och ställa sig sist i kön och så höll vi på hela flygresan! Det var så hemskt och jag glömmer heller inte känslan när man måste sitta fastspänd i flygstolen vid landning och man håller på att explodera, kräkpåsar finns ju men när det kommer från andra hållet…… men på något vis gick det och sen är allt i en dimma för både Jocke och mig…. vi har ingen aning om hur vi lyckades hämta ut väskorna och ta oss till hotellet…. som tur var så var det ett fint hotell med air condition och mycket dricksvatten men lik förbannat var det bara EN toalett och ingen av oss vågade gå längre än någon meter från toaletten och vi var nykära….. ni kan säkert tänka er tanken 🙂 Vi var helt utslagna i två hela dagar så den semestern blev inte så romantisk som vi hade hoppats på….

Men efter det så är jag mycket mer försiktig när jag åker utomlands och köper alltid hem probiotikatabletter för att förebygga inför en resa. Har fått tips om tabletter mot turistdiarré som innehåller mjölksyrebakterier som heter Lactobacillus acidophilus och i kombination med värmebehandlande mjölsyrebakterier så ska de hjälpa till att förstärka tarmslemhinnans barriärfunktion plus kroppens immunförsvar. Dessa ska man ta 5-7 dagar innan utresan och sen fortsätta även under resan för att reducera risken kraftigt att bli magsjuk.

Jocke fick ju salmonella i julas när han besökte Kina och alla ni som hängde med i bloggen då vet ju hur dålig han var och fick ligga på sjukhus med dropp i 5 dagar, ni kan läsa ett av inläggen HÄR om ni vill! Så var försiktiga och ät förebyggande mediciner om ni ska ut och resa! Dessa är dessutom receptfria!

Ett tips är att gå in på Godamagbakterier.se om du vill läsa mer, där finns många tips för din mage och dess bakterieflora!

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Goda magbakterier. 

Kram Annelie