Jag älskar mjuk pepparkaka och det är kul för att de kan göras i flera olika varianter. Man kan välja att göra i te.x. sockerkaksform eller som jag gjorde nu, i muffinsformar. Man kan även tillsätta frosting och lingon om man vill. Lingon tar bort lite av det söta så det är gott.
Recept Pepparkaksmuffins med Lingon (Lingon kan uteslutas)
Ca: 12-16 st
100 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl farinsocker
1 1/2 dl gräddfil eller filmjölk
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
(Följande 4 kryddor kan bytas ut till 2 msk pepparkakskrydda om man vill):
1 msk malen kanel
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1/2 – 1 dl frysta lingon (tinade och avrunna)
Frosting:
200 gram philadelphiaost eller annan färskost
2-3 dl florsocker
Ev. lingon till garnering
Gör så här:
Placera muffinsformar i en muffinsplåt
Värm ugnen till 225 grader (200 grader varmluft)
Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt äggen och rör om.
Blanda ner gräddfil/filmjölken.
Rör ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
Tillsätt lingonen och rör ner dem sist.
Fördela smeten i formarna (ca 3/4 i varje form)
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min, testa med provsticka.
Frosting:
Rör ihop färskosten med florsocker. Tillsätt mer florsocker om det behövs, frostingen ska vara fast.
Bred eller spritsa ut frostingen på varje muffins när de svalnat.
Garnera med lingon.