Näsby Slott – Festernas slott

En krispig höstdag i början på november blev jag inbjudna av mina vänner Mirja och Vanja till Näsby Slott där de jobbar. Näsby Slott ligger vid Näsbyviken i Täby, endast 15 min från Stockholm City. Statyer av Carl Milles, väggmålningar av Bruno Liljefors och takmålning av Anders Zorn finns att beskåda på det vackra slottet så jag kan verkligen rekommendera att åka dit och njuta av atmosfären! Även den lummiga slottsparken runt slottet är vacker och att ta en promenad efter strandkanten är riktigt härligt!

Inne på slottet finns plats för möten, fester och bröllop i vackra salar och det finns även 44 hotellrum i slottsflygeln och i en intilliggande hotellbyggnad. MEN man beträder slottet på egen risk eftersom det som på alla slott spökar även här! När Stora Salongen på övervåningen inte används så hörs ofta musik och ett brus av människor som skrattar och pratar högljutt där inne. Precis som från Familjen Lamms tid på slottet då det var många fester i salongen och deras vänner Bruno Liljefors, Anders Zorn, Carl Larsson, Carl Milles och Elsa Beskow ofta var inbjudna gäster. Det går inte heller att försöka hänga upp modern konst på slottet för då kommer den forna slottsfrun Dora Lamm fram och river ner konsten och hon kan till och med ge sig på de som försöker hänga upp tavlorna! Att det spökar kan även ett vaktbolag intyga om då det är omöjligt att ta med sig en vakthund in i slottet eftersom hundarna vägrar gå in och de morrar och reser ragg. Även från Jungfrukammaren där man vet att en barnflicka bodde tillsammans med de minsta barnen kan man höra barnskrik på nätterna!
 

Efter rundvisningen åt vi lunch i slottsmatsalen och det var där tjejerna berättade om slottet och då väcktes en nyfikenhet hos mig så nu är jag väldigt nyfiken att besöka även de andra slotten som finns i Stockholm. Har ni något favoritslott som ni kan tipsa om som inte får missas? Eller finns det ett slott som ni vill veta mer om?

Kram Annelie