Recept godaste kanelbullarna:
75 g jäst (1 1/2 förp)
5 dl mjölk
1,8-2 liter vetemjöl special
200 g äkta smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
1 msk kardemumma
Kanelfyllning:
100 g mandelmassa
100 g smör
1 1/4 dl strösocker
1 msk vatten
1 msk kanel
Brödglans:
1 ägg
1 krm salt
1/2 tsk vatten
Pärlsocker
1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
2. Smula jästen i en köksmaskin eller i en bunke. Häll över mjölken (rumstempererad eller värmd till max fingervarmt 37 grader) och rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt det mesta av vetemjölet ca 1 1/2 l, allt smör i bitar, socker, ägg, salt och kardemumma. Arbeta degen riktigt smidig i maskinen eller för hand. Tillsätt ev. mer mjöl om det behövs. När degen är smidig och fettet börja krypa fram – då är den färdig.
4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 30 minuter.
5. Gör fyllningen under tiden, mixa eller vispa riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på kanelfyllningen.
7. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla kanten med lite vatten så fäster den bättre. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
8. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
9. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla eller spraya de jästa bullarna med det och strö över pärlsocker.
10. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter.
Mikaela
OMG ser så goda ut, tänker baka imorgon så sparar recept 😍😍