Jag älskar lussebullar men drar mig gärna för att baka eftersom det tar lång tid och blir rätt mycket kladd när det ska kavlas och rullas. Så därför blev jag så glad när jag förra julen hittade receptet för att baka i långpanna. Bara att göra en deg, jäsa den och sedan platta ut på en plåt. Hur enkelt och snabbt som helst! Dessutom lyxar jag i år med Santa Marias saffrans paste som ger bullarna en vackrare färg och godare smak.
Recept lussebullar i långpanna:
50 g färsk röd jäst
5 dl mjölk
120 g äkta smör
2 paket saffran eller 1 pkt saffranspaste
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
Ca 12-13 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken, smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen som får vara MAX 37 grader. Tillsätt salt, socker, ägg och saffran. Arbeta sedan ner vetemjölet gärna med maskin. Knåda degen ca 10 minuter. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen ska inte vara klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl för de blir torra då.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30- 40 minuter. Knåda sedan degen lätt och lägg upp den på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut eller kavla ut degen och gör rutor i degen ända ner i botten på plåten. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt in bullarna i ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Knacka lite lätt på bullarna i mitten på plåten så låter de lite ihåligt när de är klara.
Låt svalna och bryt isär dem först när de svalnat. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker. Om du vill frysa in bullarna så pensla och sockra dem först när de ska serveras.