Kvinnligt samspel är viktigt för vår planet!

Zoéga har funnits i Sverige i snart 130 år och det är självklart för många att dricka sitt kaffe varje dag men kaffe är egentligen inte så självklart! För att vi ska kunna dricka gott kaffe måste någon odla det, det måste odlas på ett miljömässigt och socialt hållbart sätt och odlarna måste tjäna pengar på det. Annars kommer de att välja att odla något annat och då kommer kaffet att på sikt ta slut!

Tillgången till kaffe riskerar att minska drastiskt redan om 5 år på grund av bland annat klimatförändringar och låg kunskapsnivå kring hållbar odling. Nyckeln till framgång ligger i att alla jobbar tillsammans mot samma mål. Kaffebönder, producenter, intresseorganisationer och konsumenter. För att kaffeböndernas barn också ska vilja odla hållbart kaffe i framtiden.

I torsdags var jag inbjuden till att träffa representanter från Zoega. De berättade om allt detta och att Zoega som ägs av Nestlé-koncernen har upprättat en handlingsplan, Nescafé Plan, med konkreta mål för kaffeodlingens framtid.

Nestlé investerar ca 3,7 miljarder kronor mellan 2010 och 2020 i en mer hållbar kaffeodling. Konkret går investeringarna till utbildning av kaffebönder i ansvarsfull och produktiv odling samt till att distribuera  nya mer klimattåliga kaffeplantor. Sedan 2010 har 376 500 kaffebönder utbildats!

För att skapa ett typiskt Zoégas-kaffe krävs kaffebönor av högsta kvalitet från Östafrika så därför görs det just nu ett extra hårt arbete för att säkerställa en ansvarsfull och hållbar odling med ökad avkastning med 100 procent.

Fler kvinnor och unga måste engageras inom kaffeodling för att stärka kaffets framtid. 50 procent av alla som arbetar med kaffe i världen är kvinnor men mindre än 5% har ledande befattningar. Zoéga har därför som målsättning att minst 30% av de kaffebönder som utbildas i deras egna projekt ska vara kvinnor.

Zoéga har nu tagit fram en ”Summer-utgåva”, tanken var att ta fram en riktig somrig och frisk kaffeblandning med bönor från Sydamerika som skapar ett fylligare kaffe och kombinerat med bönor från de gröna kullarna i Östafrika. Ett fruktigt och blommigt kaffe med smak av solmogna äpplen och en touch av smörkola.
– Jätte gott!!!

Kram Annelie