Till första advent bjöd vi hem gäster och jag bakade förutom lussebullar även pepparkaks mumsmums och en mjuk pepparkaka med lingonfrosting. Så gott så jag vill dela med mig av recepten här till er!
Pepparkaks MumsMums
1 äggvita
4 dl socker
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1,5 dl kallt vatten
1,5 dl varmt vatten
1,5 msk gelantinpulver
200 g pepparkakor
Blanda äggvita, socker, florsocker, vaniljsocker och kallt vatten.
Koka upp vattnet, ta bort från plattan och blanda ner gelantinpulvret.
Rör om tills det löst upp sig.
Tillsätt gelantinblandningen i sockerblandningen lite i taget och rör om.
Vispa i ca 20 minuter till en fast konsistens.
Mixa pepparkakorna fint och fyll hälften av dem i botten på en form (ca 24×24 cm).
Häll i smeten och bred ut och strö över resterande pepparkakskross.
Sätt in i kylen i ca 1-2 timmar så den stelnar.
När du serverar så skär du kakan i fyrkantiga bitar.
Mjuk Pepparkaka med lingonfrosting
225 gram rumsvarmt smör
3 dl socker
4 ägg
2 msk mjölk
2 tsk bakpulver
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 tsk nejlika
1 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
Lingonfrosting:
50 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
200 g färskost
1 dl frysta lingon
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en sockerkaksform på ca 1,5 liter. Jag använde en fyrkantig 20×20.
2. Vispa smör och socker mjukt, arbeta in äggen ett i taget. Tillsätt mjölken.
3. Blanda bakpulver, ingefära, kanel, nejlika, potatismjöl och vetemjöl. Sikta ner
blandningen och rör till en jämn smet.
4. Fördela smeten i formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter. Känn med en sticka att den kommer ut torr innan du tar ut den.
6. Låt kakan vila i formen ca 10 minuter innan du stjälper upp den.
7. Vispa samman smör och florsocker. Tillsätt färskost och vispa till en len frosting. Tillsätt de frysta lingonen och vispa tills de har blandats in i frostingen så att den är rosa.
8. Dekorera gärna med lite extra lingon.