Lönneberga kyckling kommer från Svenska gårdar och har kvalitetsmärkningen den Gula Pippin från Svensk Fågel. Jag har fått hem smakprov på deras kycklingfärs.
Kycklingfärs är ett näringstätt, proteinrikt och magert livsmedel som är enkelt att tillaga och framför allt gott! Kycklingfärs är också ett klimatsmart val då den svenska kycklingen ger ett mindre klimatavtryck än många andra produkter som te.x. nötfärs som orsakar 10 gånger mer växthusgaser än kyckling!
Lönneberga erbjuder två olika slags kycklingfärs, dels färs av drumsticks och dels av bröstfilé. Den av drumsticks är mer smakrik och passar utmärkt till bl.a. pannbiff och köttbullar medan bröstfiléfärsen är mildare och passar bättre till ex. bolognese eller wallenbergare.
Jag har testat att göra en Kycklingbolognese och har gjort den på samma sätt som jag gör vanlig köttfärssås fast jag bara bytt ut själva färsen och eftersom det är Crocktober så bytte jag ut halva färsen mot rårivna morötter. Det blev så saftigt och gott!
Kycklingbolognese
4 port
300 g Lönneberga kycklingfärs av bröstfilé
1 lök
1 vitlöksklyfta
4 dl riven morot
500 g krossad tomat
1/2 dl balsamvinäger
1 dl grädde
olja & salt
Servera med kokt spagetti och parmesanost.
Bryn kycklingfärsen i olja ett par minuter till fin gyllene färg.
Tillsätt finhackad lök, vitlök och riven morot och stek ytterligare 2 minuter. Häll över krossade tomater, balsamvinäger och grädde och låt koka ytterligare 10 min och smaka av med salt. Tillsätt ev. mer grädde.