I vanliga fall så blir jag ju ibland inbjuden till matträffar där jag får laga mat med olika företag men nu i denna pandemi så har det ju inte varit någonting och jag har verkligen saknat det! Så därför blev jag jätte glad när Kronfågel frågade om jag ville vara med på en Cook-a-long. Cook-a-long menas att vi lagar mat tillsammans live men i våra egna kök. Det var första gången för mig och det var super kul så jag hoppas verkligen att det blir fler gånger! Ibland var det svårt att hänga med, det räckte att något strulade (såsom min stenhårda avokado) så hamnade jag lite efter men det gick bra ändå. Det började med att jag fick hem alla ingredienser med bud tillsammans med Kronfågels härliga sommarsortiment!
Sen kopplade jag upp mig på en länk som jag fått och vips så kunde jag tillsammans med kocken Markiz Tainton, Kronfågel och några andra bloggare laga mat tillsammans! Vi lagade Mac´n´Greens, rökt tomat och avokadosalsa, guacemole och kyckling. Så gott så jag delar med mig av receptet längre ner.
1 Recept Mac´n´Greens
4 port.
300 g pasta (gärna amorosi)
150 g strimlad grönkål
200 g blomkål i små buketter
0,5 st finhackad scharlottenlök
1 st vitlöksklyfta
50 g smör
0,5 msk vetemjöl
3 dl grädde
0,5 dl mjölk
100 g cheddarost
100 g parmesanost
1 kryddmått riven muskot
1 dl creme fraiche
Salt och peppar
Topping:
1 msk Ströbröd
0,5 dl fint skuren persilja
0.5 dl fint skuren basilika
1 dl riven parmesan
Sätt ugnen på 225 grader och koka pastan 3 minuter kortare än anvisningen.
Smöra en stor ugnsform.
Smält smöret i en kastrull och stek scharlottenlöken gyllenbrun.
Rör ner vitlök och stek i ca 30 sek. Tillsätt mjöl och fräs i 1 min.
Koka hälften av grädden under omrörning tills såsen tjocknar.
Häll i resten av grädden samt vattnet. Koka under omrörning tills såsen fått fin konsistens. Stäng av värmen, tillsätt creme fraiche och den rivna osten. Rör tills osten smälter och tillsätt muskot, salt och peppar.
Rör ner den kokta pastan och kålen och häll allt i ugnsformen.
Topping: Mixa alla ingredienser och strö över blandningen över pastan och gratinera i ugnen i ca 5 min.
Recept – Rökt Tomat och Avokadosalsa
24 st halverade körsbärstomater
1 knippe fint skuren koriander
2 msk olivolja
0,5 dl limejuice
1 msk spiskummin
1 msk rökt paprikapulver
Recept – Guacamole
3 st avokado
1 st urkärnad och tärnad tomat
0,5 st finhackad jalapeno
0,5 st finhackad rödlök
0,5 st riven vitlöksklyfta
0,5 dl citronjuice
Tabasco efter smak
Salt och peppar