Provade ett helt nytt recept på kanelbullar idag och det var nog det bästa recept jag provat, bullarna blev jätte goda och fina 🙂
Men det blev många och vi har fullt i frysen så Smilla kom på den brilljanta idén att vi skulle ge bort bullar till dem vi tycker om. Sagt och gjort så gjorde vi påsar av cellofan och skrev/ritade fina kort och sen gick vi runt bland grannar här i huset och delade ut. Vi åkte även förbi Jockes studio och gav honom och hans kolleger några bullar och vår vän Linda fick också med sig bullar på tåget upp till Hudiksvall 🙂
Här kommer receptet:
Godaste Kanelbullarna:
|
75 g jäst (1 1/2 förp) |
5 dl mjölk |
1.8 – 2 liter vetemjöl |
200 g smör |
2 dl strösocker |
2 ägg |
1 tsk salt |
1 msk kardemumma |
|
Kanelfyllning: |
100 g mandelmassa |
100 g smör |
1 1/4 dl strösocker |
2 1/2 msk ströbröd |
1 msk vatten |
1 msk kanel |
|
Brödglans: |
1 ägg |
1 krm salt |
1/2 tsk vatten |
pärlsocker
1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
2. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över mjölken
(rumstempererad eller värmd till max fingervärme 37º) och rör om så att
jästen löser sig.
3. Tillsätt det mesta av vetemjölet ca 1 ½ l, allt smör i bitar,
socker, ägg och salt (och ev. kardemumma). Arbeta degen riktigt smidig i
maskinen eller för hand. Tillsätt ev. ytterligare mjöl. När degen är
smidig och fettet börjar krypa fram – då är degen färdig.
4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.
5. Gör fyllningen under tiden: mixa eller vispa riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel.
6. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på kanelfyllningen.
7. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla kanten med
lite vatten så fäster den bättre. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på
bakplåtspappersklädda plåtar.
8. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20 – 30 minuter. Sätt ugnen på 250º.
9. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla eller spraya de jästa
bullarna med det. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7 – 8
minuter. |
|
|
|
Kram Annelie