Idag blev det en bakdag här hemma. Både jag och barnen älskar ju att baka och nu kommer det behövas mycket fikabröd i sommar när vi är lediga och strax vankas det ju även kalas här hemma. Jag har aldrig tidigare bakat skorpor med surdegsjäst och om man gör en grunddeg så har jag fått tips om att man kan få ut minst 7 sorters skorpor av den med olika smaker.
Recept Surdegsskorpor grunddeg:
25 g färsk kronjäst för söta degar
150 g kronjäst Surdeg Fullkornsvete
14,5 dl vetemjöl special
1,5 dl ljummen mjölk
1 dl ljummet vatten
1,5 dl strösocker
150 g mjukt smör
2 st ägg
2 tsk salt
1 tsk vaniljarom
1. Lös jästen i mjölk och vatten.
2. Blanda alla ingredienser i maskin, 3 minuter långsamt och cirka 8 minuter snabbt eller
15 minuter för hand.
3. Ta upp degen på bakbord och dela degen i delar om du vill smaksätta någon del.
4. Rulla degen som en baguette och lägg på en plåt med papper. Låt jäsa i 1,5-2 timmar täckt med bakduk eller plast.
5. Strö ev. på topping efter respektive smak nedan.
6. Grädda längderna i 190°C cirka 12 minuter. Låt svalna ordentligt. De kan stå till dagen
efter men bör då täckas eller plastas in.
7. Skär 1,5 cm breda bitar av alla längder. Ställ bitarna med lite mellanrum och torka i ugn
på cirka 150°C i ungefär 15 minuter. Om de inte blir riktigt torra låt dem stå över natten i
avstängd ugn med öppen ugnslucka.
Jag personligen föredrar naturella skorpor utan smak men de med blåbär och kola var också helt ok.
Blåbärsskorpor:
ca.245 g grunddeg
0,5 msk blåbärspulver
ca 2 msk torkade blåbär
Topping: Pensla med uppvispat ägg och strö på strösocker över hela längden.
Kolaskorpor:
ca. 245 g grunddeg
20 g mjukt smör
2 msk farinsocker
4-5 mjuka kolagodisar
Topping: Pensla med uppvispat ägg och strö över rörsocker över hela längden.