Jag har i många år försökt baka matbröd som barnen gillar men de vill bara ha köpt bröd. Men jag har inte gett mig för jag personligen är så less på att att se dem äta Skogaholmslimpor och Pågenslimpor varje morgon. MEN ÄNTLIGEN så lyckades jag igår baka ett bröd som de gav tummen upp för! De sa att det smakade precis som köpt limpa och det är verkligen ett bra betyg från dem, personligen tycker jag att det är mycket godare än köpt bröd och även Jocke höll med! Så nu måste jag bara dela med mig av detta goda bröd! Jag vet inte vart receptet kommer ifrån och jag vet inte vad brödet heter eftersom jag haft det i min receptpärm länge så därför döper jag det nu till ”Niehoff Limpa” så att vi inte riskerar att tappa bort receptet.
Recept – Niehoff Limpa
7 dl vatten
2 pkt blå jäst
4 tsk salt
50 g smör
2 dl ljus sirap
10 dl rågsikt
12 dl vetemjöl
Värm vattnet till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke (använd gärna bakmaskin/assistent om du tycker det är jobbigt att blanda degar för hand).
Häll i vattnet och rör om så att jästen löser upp sig.
Häll i salt, sirap, smör och mjölet (ta lite i taget)
Arbeta degen rätt länge, den ska släppa bunkens kanter. Tillsätt mer mjöl om det skulle behövas. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Dela degen och forma till limpor och lägg på plåt med bakplåtspapper (du kan även använda smörade formar om du vill). Jag gjorde två stora limpor men vill ni ha mindre limpor så kan ni göra 3-4 stycken.
Jäs i ytterligare 45 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt in bröden långt ner i ugnen och spraya in lite vatten precis innan du stänger ugnsluckan. Efter 5 minuter sänker du värmen till 200 grader och sen gräddar du i ca. 20 minuter. När brödet fått en fin brun färg så är de färdiga.
Mirre
Ohh så god den såg ut, jag som är så sugen på nåt