Nu när grillsäsongen är här så börjar vi se över våra grillar och ibland inser man att man behöver köpa en ny grill. Vi har sagt i tre år att vi vill köpa en ny grill men det har inte blivit av. Jocke tycker att det är självklart med kolgrill men jag är mer och mer inne på att jag skulle vilja ha gasol, på något vis känns det lättare och att jag kanske skulle våga mig på att grilla själv med gasol…. När jag var på Landmanns grillevent så frågade jag där om de rekommenderade gasol eller kol och då berättade de att det grillmässigt inte spelar någon roll för det är en myt att man känner om köttet har grillats på gasol eller kol. Det är värmen på grillen som avgör smaken på köttet och om man te.x. tillsätter spån och plankor.
Det är viktigt att du har rätt temperatur på grillen, ett tips är att du ska kunna ha handen i 5 sekunder över kolen/briketterna för då har du rätt grilltemperatur!
När du fyller din grill med kol/briketter ska du fylla 2/3 delar av grillen och använd resterande del som avställningsyta/indirekt grillning. Gallret rengör du genom att låta det ligga på när du har riktigt hög temperatur och sen därefter kan du skrapa/borsta gallret.
Snabbmarinering? Lägg köttet i Caj P:s grillolja i någon timme.
Om du ska grilla fisk, doppa en halv lök i olja och gnugga den mot det heta grillgallret för då fastnar inte fisken.
Om du ska grilla kött, se till att det inte är kylskåpskallt utan låt det stå framme ett tag innan du grillar.
Glöm inte att marinera grönsakerna! De kan även med fördel smaksättas med BBQ-olja eller glaze. Lök och morot är två favoriter!
Landmann visade upp en helt ny grillserie med ”barbecue smokers”. De är lämpliga både för klassisk hetgrillning, men är även bra när det gäller lågtempererad grillning och rökning. Alltså barbecue och smoking.
Landmann har även tagit fram grillar för den kräsna grillälskaren, nya Avalon PTS+ toppar sortimentet och förutom kvalitén och hållbarheten så är även funktionerna väldigt viktiga! En genomtänkt lösning gäller renhållning och tömning av fett. Inuti grillen är det minimalt med ställen där fett kan ansamlas eller fastna. Tanken är att det ska ner i den lättåtkomliga uppsamlingsbehållaren. Lika så är gallren sömlösa, vilket innebär att det även är extra lätt att få bort matrester och annat som fastnar vid en normal grillning.