Nu har första Advent varit och en absolut favorit tid på året börjar eftersom jag älskar julen! Stjärnorna hänger uppe i fönstren och första ljuset på adventsstaken är tänd. Jag har även bakat både lussebullar och pepparkaksmuffins! Jag bakar alltid lussebullar med majonnäs nu för tiden för jag tycker att de blir godast och saftigast. Här är receptet jag brukar baka efter. Recept på pepparkaksmuffins kommer i nästa inlägg!
Recept Lussebullar med majonnäs:
- 50 g jäst för söta degar
- 5 dl mjölk
- 2 – 3 paket saffran, 1 – 1,5 gram
- 2 dl strösocker
- 200 g Majonnäs
- 16 dl vetemjöl
- 1 ägg, lättvispat till pensling
- russin eller pärlsocker till garnering
- Smula sönder jästen i degbunken.
- Värm mjölken till 37°C, och häll ner saffran. Låt den stå och dra 2 min.
- Häll blandningen över jästen och rör om så att den löser sig.
- Tillsätt socker, majonnäs (ger en saftigare deg), och nästan allt mjöl
- Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig och nästan släpper degbunken. För hand tar det ca 10 min, i en hushållsassistent 5 min. Tillsätt mer mjöl om det behövs men degen ska vara lite kladdig.
- Strö lite mjöl över degen. Täck med bakduk eller plastfolie. Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats till dubbel storlek i ca 40 min.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Ta upp degen på mjölad bakduk och knåda degen smidig.
- Baka ut till lussebullar.
- Lägg de utbakade lussebullarna på plåtar. Lägg på bakduk och låt dem jäsa 20-40 min. Pensla med ägg och garnera med russin eller pärlsocker.
- Grädda lussebullarna i mitten av ugnen ca i 5-6 min.
Kram Annelie