Dessa lussekatter blir mycket saftigare än ”vanliga” tycker jag och de håller sig saftigare längre. Testa om ni inte är super nöjd med ert ”vanliga” recept.
- 50 g jäst för söta degar
- 5 dl mjölk
- 2 – 3 paket saffran, 1 – 1,5 gram
- 2 dl strösocker
- 200 g Majonnäs
- 16 dl vetemjöl
- 1 ägg, lättvispat till pensling
- russin eller pärlsocker till garnering
- Smula sönder jästen i degbunken.
- Värm mjölken till 37°C, och häll ner saffran. Låt den stå och dra 2 min.
- Häll blandningen över jästen så att den löser sig.
- Tillsätt socker, majonnäs (ger en saftigare deg), och nästan allt mjöl
- Arbeta degen kraftigt så att den blir blank och smidig och nästan släpper degbunken. För hand tar det ca 10 min, i en hushållsassistent 5 min.
- Strö mjöl över degen. Täck med bakduk eller plastfolie. Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats till dubbel storlek i ca 40 min.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Ta upp degen på mjölad bakduk och knåda degen smidig.
- Baka ut till lussebullar.
- Lägg det utbakade lussebullarna på plåtar. Lägg på bakduk och låt dem jäsa 20-40 min. Pensla med ägg och garnera med russin eller pärlsocker.
- Grädda lussebullarna i mitten av ugnen ca i 5-6 min.
Kram Annelie
Mirre - Sweetwords
Ohh så gott =D