Idag är det kladdkakans dag och jag älskar kladdkakor så jag ska absolut baka en sån idag! Tänkte prova mig på en knäckig kladdkaka som tioårige Ola Gustafsson från Småland vann med i baktävlingen på chokladfestivalen för ett tag sen.
Knäckig kladdkaka 10-14 bitar
Chokladsmet
1 ½ dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
½ dl sirap
50 g Smör
1 ½ dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
½ dl sirap
50 g Smör
Knäcksmet
100 g Smör, smält
1 dl strösocker
½ dl sirap
½ dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g Smör, smält
1 dl strösocker
½ dl sirap
½ dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Till servering: Vispgrädde eller vaniljglass
Gör så här:Sätt
på ugnen på 175°. Smält smöret som ska användas till knäcksmeten och
till chokladsmeten i varsin kastrull. Smöra och bröa en rund form med
löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa socker och ägg pösigt i en
bunke. Blanda i övriga ingredienserna till chokladsmeten i bunken.
Blanda ihop ingredienserna till knäcksmeten i en annan bunke. Häll
chokladsmeten i formen och bred knäcksmeten ovanpå så att den täcker
chokladsmeten. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 30 min. Servera vispad
grädde eller vaniljglass till eller ät den som den är.
på ugnen på 175°. Smält smöret som ska användas till knäcksmeten och
till chokladsmeten i varsin kastrull. Smöra och bröa en rund form med
löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa socker och ägg pösigt i en
bunke. Blanda i övriga ingredienserna till chokladsmeten i bunken.
Blanda ihop ingredienserna till knäcksmeten i en annan bunke. Häll
chokladsmeten i formen och bred knäcksmeten ovanpå så att den täcker
chokladsmeten. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 30 min. Servera vispad
grädde eller vaniljglass till eller ät den som den är.
Kram Annelie