På midsommar i år testade vi AALBORG Jubileums Akvavit. Den passar perfekt till sill, ost och charkuterivaror. Akvavit är inte vilken nubbe som helst för den är namnskyddad och har inom EU en egen lag. För att få kallas akvavit ska den i huvudsak vara smaksatt med kummin och/eller dill. Övriga smaksatta snapsar går under benämningen brännvin.
Doften är mild och kryddig med toner av lakrits. Smaken är silkig och kryddig med fin balanserad, markerad värme, viss sötma, inslag av fänkål, dill och mineral.
Kocken Paul Svensson har skapat ett antal rätter särskilt komponerade för Aalborg Jubilæums Akvavit och jag fastnade för speciellt en rätt som jag inom snar framtid ska bjuda våra vänner på tillsammans med det som finns kvar i flaskan!
Löjrom från Kalix med potatisplättar
1 dl mjölk
2 st ägg
3 st äggvitor
2 msk vetemjöl
1 msk crème fraiche
75 g skirat smör
Matjesill med kumminkryddad spetskål
4 st filéer Norröna matjessill
2 skivor kavring
1 huvud spetskål
1 tsk kummin
1 msk äppelcidervinäger
1 äggula
1 msk Västervikssenap
2 dl kallpressad rapsolja
1 litet knippe dill
1 bit pepparrot
salt
Koka potatisen i saltat vatten, häll av vattnet
och ånga av ordentligt. Gör en puré med mjölk
och crème fraiche, låt svalna. Tillsätt mjöl och
sedan ägg, ett i taget. Vispa äggvita och vänd
ner i purén. Stek små plättar i het stekpanna
med skirat smör.
Servera med löjrom, citron och crème fraiche.
Visst låter det gott?
AALBORG Jubileums Akvavit säljs på Systembolaget för 254 kr (70 cl).