Jag vet inte om det är för att jag blivit äldre eller om det helt enkelt har blivit väldigt trendigt med dessertvin. Jag har nästan aldrig druckit dessertvin förr om åren, om man skulle ha något till desserten då så var det ”avec” som gällde. Men det sista året så har jag blivit erbjuden dessertvin istället, både på större middagar och på mindre hemma hos vänner och det senaste året har jag även köpt hem och serverat mina vänner dessertvin och gissa om det varit uppskattat och det har blivit ett stort samtalsämne varje gång! Jag personligen älskar dessertvin och det finns inget godare än att äta färska jordgubbar och ta ett glas Moscato eller äta en god kaka med ett gott sött dessertvin!
Jag var inbjuden till ett väldigt personligt och trevligt event för ett tag sen då vinmakaren Fréderic Brochet bjöd in till nylansering av Brochet Quarts de Chaume Grand Cru 2015 som är ett ekologiskt, veganskt och sjukt gott dessertvin!!! Den har en söt men frisk smak och passar utmärkt till bakverk och bär. Perfekt till desserten eller varför inte till eftermiddagsfikat! Det kostar 129 kr (art 4655) och finns fr.o.m. nu på fredag den 1 juni på systembolaget.
Provningen var hos den världskända franska köksleverantörens La Cornues showroom i Stockholm och Fréderic bjöd där på sina favoritdesserter som funnit i hans familj sen långt tillbaka, såsom Chevré Chaud, Tarte Au Fromage, körsbärskaka och Broyé du Poitou. Till dessa desserter fick vi dricka dessertvinet och gissa hur lyriskt gott det var!