Förra veckan när jag var på Chokladfestivalen så besökte jag även pressträffen om Årets Konditor tillsammans med Arla. Bakning är hetare än någonsin, konditorer och modeskapare samarbetar och grönsaker har tagit sig in i desserterna. Konditorerna har börjat få samma typ av stjärnstatus som kockarna haft den senaste tiden!
Årets konditor är tävlingen där Sveriges fem bästa konditorer gör upp om titeln svensk mästare i konditori. Tävlingen ger en inblick i konditorhantverket och är en uppvisning i smak, kreativitet och yrkesskicklighet. Temat för årets tävling är ”småskalighet”.
Vi fick prova de 5 finalisternas tävlingsbidrag och av de fem hade jag Patrik Fredriksson från Göteborg som favorit, han hade gjort en tårta med vanilj/havtorn/mjölkchoklad och den var super god! Det visade sig senare att han även vann, så rätt konditor vann verkligen 😉
I vår goodiebag fanns 9 stycken småkakor i pralinformat som vi kunde gå hem och njuta av, kakor bakar jag alltid med Arla smör för det blir godast och smöret förhöjer smaken, de blir spröda och smälter fint på tungan.
Nu blev jag sugen att baka småkakor, det var rätt länge sen faktiskt, här är receptet på mördegskakor om ni också blev sugen att baka 🙂
200 g Arla svenskt smör (rumstempererat)
300 g vetemjöl
100 g florsocker
30 g äggula
2 st finrivet skal av citron
Gulfärgat strösocker
Choklad (vit eller mörk)
Blanda och kavla degen så att den blir 15 mm tjock. Kyl den i minst 30 min och skär i 15×15 mm bitar.
Pensla vatten på toppen och doppa i gult socker, ta bort sockret som hamnar på sidorna.
Grädda i ugnen på 155 grader i 15 min. Doppa i smält choklad upp till sockerkanten och låt svalna.
Någon som vill komma och fika efter lunch? Har tårta och fikabröd kvar från helgens kalas också!
😉